Τρίτη

Οι ιπτάμενοι πολύτιμοι βοηθοί των τοπογράφων

Πηγή: www.kathimerini.gr


Για πολλούς, ειδικά για τους μικρότερους, τα drones είναι απλά πηγή διασκέδασης. Για ολοένα και περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, όμως, τα drones γίνονται ένα πολύτιμο εργαλείο, αλλάζοντας τον τρόπο εργασίας τους. Ισως η πιο χαρακτηριστική ομάδα είναι οι τοπογράφοι, που διοργάνωσαν πριν από λίγες ημέρες το πρώτο επιστημονικό συνέδριο για να αναδείξουν τις προοπτικές που φέρνουν τα drones στον κλάδο τους.
«Τα drones έχουν μπει στη δουλειά μας τα τελευταία 5 χρόνια. Εχουν πλέον γίνει εργαλείο της δουλειάς μας: ένα “τρίτο μάτι”, ιδανικό για μεγάλες αποτυπώσεις, για δύσκολες συνθήκες, για δυσπρόσιτες περιοχές», εξηγεί ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), που διοργάνωσε το συνέδριο. «Τα drones κάνουν εύκολα δουλειές που μέχρι πρότινος μπορούσαν να γίνουν μόνο από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού ή αυτοκινούμενα αεροπλάνα, με πολύ υψηλό κόστος. Για τους νέους τοπογράφους είναι πια σχεδόν αυτονόητο ότι θα πρέπει να εκπαιδευθούν στη χρήση drone και να πάρουν δίπλωμα από την ΥΠΑ για τη χρήση τους».
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις χρήσης drones, που αναδεικνύουν τις διαφορετικές δυνατότητες που αυτά δίνουν. Ο Κώστας Τζαλάβρας μίλησε για την αποτύπωση 45 παράνομων χωματερών στη Λεμεσό και 20 στη Λευκωσία, για λογαριασμό του κυπριακού υπουργείου Περιβάλλοντος. «Με τις κλασικές μεθόδους έπρεπε ένα μεγάλο συνεργείο ανθρώπων να δουλεύει από το έδαφος με πανάκριβο εξοπλισμό για αρκετούς μήνες. Με τo drone χρειαστήκαμε μία ώρα για κάθε χωματερή. Χάρη σε ένα λογισμικό, το drone έκανε μόνο του τη διαδρομή, δίνοντάς μας στοιχεία για να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του εδάφους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου